Archive for the ‘Ličnosti’ Category

Srećan 8. Mart

Ponedjeljak, Mart 8th, 2010

Ada_Lovelace Svim damama (koje drže do ovog praznika) čestitam 8. mart “Dan žena”. Kad smo već kod žena, možda niste znali da je prvi programer bila žena. Riječ je o ćerki čuvenog Lorda Bajrona – Augusti Adi Byron (1815 – 1852), i ona je bila pisac (ili ako se držimo rodne ravnopravnosti, što bi makar na današnji dan bilo primjereno – spisateljica)  poznata i po svom radu na prvom računaru (istina mehaničkom) Čarlsa Bebidža. Njen rad se sastojao od bilježaka za ovu mašinu koje su preteča algoritma. Dok su se Čarls i ostali uglavnom koncentrisali na računanje i matematiku ona je predviđala i mnoge druge naprednije funkcije. Razočarani lord Byron obzirom da nije dobio sina kako je očekivao nije imao kontakta sa svojom ćerkom, koja ga je poslije mjesec dana nakon rođenja sa majkom napustila. Vrlo brzo i on napušta Englesku da bi devet godina kasnije i umro. Ada je ipak sahranjena pored velikog pjesnika koga eto nije ni poznavala. Više o ovoj dami na Wikipedia besplatnoj enciklopediji.

Jeffrey Bezos

Petak, Decembar 11th, 2009

bezos_a Radeći kao kompjuterski stručnjak na Wall Street-u, Džef Bezos (Jeffrey Preston Bezos), početkom 1994. godine pročitao je u novinama da će biznis preko Interneta rasti stopom od preko 2000% godišnje. Imao je dobro plaćen posao, ali i viziju. Iako u to vrijeme gotovo niko nije znao ni šta je Internet on je odlučio da napusti posao da bi godinu dana kasnije otvorio Internet biznis. Ništa nije znao o trgovini, ali je osjećao da treba da se bavi njom na novom mediju. Napravio je analizu i nakon svođenja na oko dvadesetak proizvoda, odlučio je da prodaje knjige, jer je njihova ponuda na Interentu bila mala. Izabrao je da sjedište firme bude Seattle, pa se tamo i preselio. Bio je to grad sa puno mladih ljudi koji su se razumjeli u novu tehnologiju. Trebalo je unijeti u bazu koju će ponuditi kupcima što više knjiga, što je priličan fizički posao, ali se ispostavilo i tehnološki izazov, jer se za unošenje podataka koristilo puno različitih izvora, sa ponekad i suprotnim podacima. Napravljen je program koji poredi izvore i bira najbolji. Inženjeri su dodali mogućnost da sami kupci iznose svoja iskustva i ocjenjuju knjige, ali i da sam program nudi slične knjige koje su kupili drugi. Među prvima angažovao je beta testere. Naravno, na samom početku nije imao reprezentativne kancelarije jer su bile skupe, za knjige je bilo svejedno, uzet je najjeftiniji magacinski prostor na periferiji, pa je sve poslovne sastanke obavljao u kafeu najvećeg konkurenta – knjižare Barnes and Noble. Njihova skupa prodavnica sa kafeom bila je naravno u centru grada. Stvoren je tako Amazon.com najveća on-line trgovina danas.

Džef Bezos rođen je 12. januara 1964. godine, Diplomirao je na Princeton-u kompjuterske nauke.

U 2004. godini on je osnovao Blue Origin kompaniju za kosmičke letove. Sa svojom letilicom New Shepard koju testiraju planira sub orbitalne letove u turističke svrhe u 2010. godini. Danas se procjenjuje njegovo bogatstvo na 8,8 milijardi dolara. 

——————-
Priča je djelimično preuzeta iz mog teksta “Odlučivanje i sprovođenje odluka” rada u zborniku “Naša škola”, Zavod za školstvo, 2007.

Mark Zuckerberg

Četvrtak, Decembar 10th, 2009

Na blog ću povremeno stavljati neke od poznatih ličnosti koje su uspjele, nije mi namjera, naravno, da ih namećem kao uzore, ali su lijep primjer. Danas je to Mark Zuckerberg.

15

Rođen je 14. maja 1984. Mark Zuckerberg je mladi programer i bogati preduzetnik, najpoznatiji je kao tvorac Facebook.com. Dok je bio student na Harvardu stvorio je društvenu mrežu svog fakulteta, da bi kasnije postao prije svega društveni sajt za umrežavanje na internetu, koja raste za 700.000 novih korisnika dnevno. Drugog decembra ove godine Facebook je imao preko 350 miliona korisnika. Danas, nekoliko godina nakon lansiranja Facebook-a, Mark Zuckerberg je jedan od najmlađih milijardera u svijetu, sa neto vrijednošću od preko 5 milijardi dolara. Nakon uspjeha Facebook-a napustio je Harvard i do danas se nije vratio na njega da ga završi. Za 15. oktobar 2010. najavljen je bioskopski film pod nazivom The Social Network u kome glumi i Justin Timberlake.