Archive for the ‘Tips & Tricks’ Category

Windows Explorer Quick Tip

Nedjelja, Mart 21st, 2010

WE Krenuli ste da kopirate više fajlova iz jednog foldera u drugi uz pomoć Windows Explorera, i ustanovili da ste to već ranije učinili i da je nepotrebno kopiranje još jednom. Međutim, Explorer vam nudi da novi fajl snimite preko postojećeg (Yes), da sve postojeće prepišete novim fajlovima (Yes to all) ili  (No), ali za svaki fajl posebno, nema onog (No to all) da zabranite dalje kopiranje. Ipak, ako pritisnete taster Shift i onda kliknete na No, aktiviraćete "nepostojeću" No to all komandu.

Word Quick Tip

Subota, Mart 13th, 2010

Icon_Word_web Ukoliko često pišete tekstove u Wordu (ali i u PowerPointu, OneNoteu, Publisheru, Outlooku) na dva jezika, recimo na našem i na engleskom što je najčešći slučaj evo jednog predloga za vas. Neka na osnovu teksta u okruženju Word bira i pravu tastaturu. Tako ćete brže raditi i ispravljati tekst. Nećete morati stalno ručno da prebacujete tastaturu, ona će biti izabrana na osnovu teksta u okruženju pa će greške biti rjeđe.  Da biste ovo postigli u Wordu 2010 idite na File, pa na Options, izaberite Advanced tab i čekirajte Automatically switch keyboard to match language of surrounding text.

Slično je i sa pomenutim progamima, princip je isti.

wordTip

Windows 7 Quick Tip

Subota, Mart 13th, 2010

windows7logo Ukoliko imate problem sa startovanjem Windowsa 7 zbog nekog programa koji se startuje u Startup-u, pa prolazi puno vremena dok se Windows ne startuje ili čak ne možete da ga pokrenete, evo jednog jednostavnog trika kako da preskočite startup i riješite problem. Odmah nakon logovanja pritisnite Shift i držite ga pritisnutim dok se ne pojave ikonice na desktopu. Ovo je najlakši način da prekočite pokretanje aplikacija u Startupu. Riješite problem uklanjanjem aplikacije koja pravi smetnje prilikom pokretanja OS-a ili već šta ustanovite da možete uraditi. Izlogujte se i ponovo ulogujte bez držanja Shifta da bi pokrenuli Windows normalno.

WORD – quick tip 3

Ponedjeljak, Februar 15th, 2010

develop Krenuli ste da radite sa Wordom 2010 i hoćete da snimite neki makro, ali avaj, kako to uraditi? Pažljivim pregledom nigdje na ribonu nema ništa poput makroa ili eventualno Visual Basic-a. Rješenje je lako – pođite u Backstage Worda. Šta je sad to? Pa Backstage je novina u Office 2010, sada više nema onog takozvanog “Pizza menija” sa logom Office-a nego na početku imate tab File. (1.) Ispod njega je takozvani Backstage. (O njemu više drugom prilikom.) Izaberete Options, pa Customize Ribbon (2.) i u Main Tabs štrikirate Developer (3.) Nakon potvrde na OK u Word-u će vam se pojaviti i tab Developer (4.) u kome možete izabrati snimanje makroa.  

Kako snimiti makro i šta sve sa njim možete uraditi nekom drugom prilikom ću se pozabaviti.

WORD quick tip 2

Subota, Februar 13th, 2010

Icon_Word_web Veliki sam ljubitelj Exelove mogućnosti da zamrzne redove ili kolone dokumenta. Dok radim ne nekom malo većem dokumentu u mogućnosti sam da zamrznem jedan dio dokumenta koji mi je stalno vidljiv, dok radim na drugom dijelu. Da li ste znali da je to moguće i u Wordu? Evo kako u Wordu 2010, a slično je i u Wordu 2007:

Splitw

U desnom gornjem uglu kao na slici jednostavno dovedete miša na dio koji je na slici označen crveno, povucite mišem na dole i imate dokument podjeljen na dva dijela. Drugim možete skrolovati dalje dok je prvi zamrznut. Postoji i način da ovo uradite i sa ribona. Pođite na view i u dijelu window na Split.

Usput ako ste se pitali kako da prikažete ruler i gdje se nalazi dugme koje ga prikazuje, naći ćete ga odmah ispod dugmeta za podjelu ekrana.

WORD quick tip

Petak, Februar 12th, 2010

Icon_Word_web Ponekad vam je potrebno da ukucate neki tekst na brzinu u Word, a nije vam bitno da je tekst smislen. Želite da pokažete neku tehniku rada sa Word-om, a nećete da koristite neki postojeći tekst, jer on će privući pažnju ili nemate neki prikladan pri ruci. Šta uraditi? Jednostavno ukucati =rand() ili =lorem() i pritisnete ENTER, što će dodati tekst poznat kao Lorem Ipsum. Kao argumente u zagrade možete staviti neki broj recimo =lorem(11,9) prvi broj označava koliko želite pasusa, a drugi rečenica u njemu. Postoji još jedna funkcija, a to je =rand.old() koji će prikazati čuveni tekst na engleskom “The quick brown fox jumps over the lazy dog.” koji je stvoren da bi pokazao sva slova engleske abecede. Jednom funkcijom možete napraviti maksimalno do oko 200 stranica.