Archive for the ‘Sitnice’ Category

IE 9

Srijeda, Mart 17th, 2010

IE9 Microsoft je predstavio (razvojnim timovima prije svega) Internet explorer 9 koji podržava HTML5 standard. Ovaj standard je predviđen da omogući veću interaktivnost sajtova, koji bi trebali biti brži i pouzdaniji. Microsoft je sa svojim IE zauzima 62%, dok prvi takmac Firefox ima 24 % tržišta browsera. Sada je već najavljeno da IE9 neće raditi na mašinama sa Windows XP-em

Ukoliko ste zaninteresovani i nestrpljivi da vidite kako izgleda budućnost pretraživanja interneta, možete preuzeti preview ovog browsera ovdje.

Novo ruho i još po nešto

Četvrtak, Mart 11th, 2010

msn

Microsoft predstavlja novi izgled i funkciju MSN strane. Ona će biti redizajnirana i centralno središte odakle ćete kretati u korišćenje interneta, u nju će biti uključene osim vijesti i socijalne mreže, Bing, HD video i mnogo toga drugoga. Kako će to sve izgledati i šta će imati od sadržaja pogledajte ovdje.

Srećan 8. Mart

Ponedjeljak, Mart 8th, 2010

Ada_Lovelace Svim damama (koje drže do ovog praznika) čestitam 8. mart “Dan žena”. Kad smo već kod žena, možda niste znali da je prvi programer bila žena. Riječ je o ćerki čuvenog Lorda Bajrona – Augusti Adi Byron (1815 – 1852), i ona je bila pisac (ili ako se držimo rodne ravnopravnosti, što bi makar na današnji dan bilo primjereno – spisateljica)  poznata i po svom radu na prvom računaru (istina mehaničkom) Čarlsa Bebidža. Njen rad se sastojao od bilježaka za ovu mašinu koje su preteča algoritma. Dok su se Čarls i ostali uglavnom koncentrisali na računanje i matematiku ona je predviđala i mnoge druge naprednije funkcije. Razočarani lord Byron obzirom da nije dobio sina kako je očekivao nije imao kontakta sa svojom ćerkom, koja ga je poslije mjesec dana nakon rođenja sa majkom napustila. Vrlo brzo i on napušta Englesku da bi devet godina kasnije i umro. Ada je ipak sahranjena pored velikog pjesnika koga eto nije ni poznavala. Više o ovoj dami na Wikipedia besplatnoj enciklopediji.

Oluja Xynthia hara Evropom i usput daje golove

Srijeda, Mart 3rd, 2010

Na utakmici njemačke amaterske lige oluja Xynthia postigla je go. Pogledajte kako. Go je priznat. Ovo je sigurno jedan od najbizarnijih pogodaka koje sam vidio.

“Nou koment”

Subota, Februar 20th, 2010

prirucnik_granicne

Fotografija iz svemira

Subota, Februar 20th, 2010

Golden Gate

Kako izgleda fotografija snimljena sa Međunarodne istraživačke stanice na oko 350 km od zemlje snimljena Nikonovim D2X i 800mm objektivom. Na slici je Golden Gate u San Francisco-u, a snimio je astronaut Soichi Noguchi. Od kraja januara astronautima je omogućeno da mogu da komuniciraju na društvenim mrežama na internetu, čijim posredstvom je i ova slika došla do nas.

Natal

Srijeda, Februar 17th, 2010

smallville_photo Dok čekamo da se projekat Natal pojavi zvanično, sinoć je u američkoj seriji Smallville bio u centru pažnje. Junak serije hvatao je kugle koje su letile na ekranu. Ovo je još jedan način da se ovaj revolucionarni način igranja promoviše. Više.

WORD – quick tip 3

Ponedjeljak, Februar 15th, 2010

develop Krenuli ste da radite sa Wordom 2010 i hoćete da snimite neki makro, ali avaj, kako to uraditi? Pažljivim pregledom nigdje na ribonu nema ništa poput makroa ili eventualno Visual Basic-a. Rješenje je lako – pođite u Backstage Worda. Šta je sad to? Pa Backstage je novina u Office 2010, sada više nema onog takozvanog “Pizza menija” sa logom Office-a nego na početku imate tab File. (1.) Ispod njega je takozvani Backstage. (O njemu više drugom prilikom.) Izaberete Options, pa Customize Ribbon (2.) i u Main Tabs štrikirate Developer (3.) Nakon potvrde na OK u Word-u će vam se pojaviti i tab Developer (4.) u kome možete izabrati snimanje makroa.  

Kako snimiti makro i šta sve sa njim možete uraditi nekom drugom prilikom ću se pozabaviti.

Microsoft Surface

Nedjelja, Februar 14th, 2010

Za one koji nisu čuli za Microsoft Surface, ako takvih ima, evo jednog videa koji pokazuje njegove mogućnosti. Divno, zar ne? Još samo da ih počnu stavljati i u naše kafiće.

Haiti – 360 stepeni pogled

Petak, Februar 12th, 2010


Prođite kroz Haiti videom da bi vidjeli kako izgleda poslije zemljotresa, uz mogućnost da zumirate i okrećete se 360 stepeni. Video je moguće zaustaviti, zumirati i promjeniti ugao gledanja.