Archive for the ‘web’ Category

IE 9

Srijeda, Mart 17th, 2010

IE9 Microsoft je predstavio (razvojnim timovima prije svega) Internet explorer 9 koji podržava HTML5 standard. Ovaj standard je predviđen da omogući veću interaktivnost sajtova, koji bi trebali biti brži i pouzdaniji. Microsoft je sa svojim IE zauzima 62%, dok prvi takmac Firefox ima 24 % tržišta browsera. Sada je već najavljeno da IE9 neće raditi na mašinama sa Windows XP-em

Ukoliko ste zaninteresovani i nestrpljivi da vidite kako izgleda budućnost pretraživanja interneta, možete preuzeti preview ovog browsera ovdje.

Novi projekat za nastavu iz Microsoft Laba

Petak, Mart 12th, 2010

FC Evo jednog lijepog projekta iz Microsoft Researcha za nastavu, zasnovanog na ideji koje se sjećam još iz osnovne škole. Moja učiteljica ga je obilato koristila, ali ja ne mogu da rekonstrušem danas kako je ona “to” zvala. Riječ je o karticama na kojima je sa jedne strane pojam, slika ili pitanje, a sa druge odgovor. Idealno se koristi u situacijama u nastavi kad želite recimo da vam učenici zapamte neke važne teze, prošire riječnik kod učenja stranih jezika, ali i maternjeg i slično. Za “vizuelne tipove” idealno za učenje. Učenici su naravno uz pomoć ovih kartica mogli sami sebe testirati i više puta. (Nadam se da će neko od vas koji ovo čitaju da se sjeti našeg naziva). Elem bilo kako bilo Microsoft to zove Flashcards. U digitalno doba naravno na kartice su dodate i druge mogućnosti, poput zvuka.

fcards

Flashcards možete pronaći na http://flashcards.educationlabs.com/ Možete pregledati “špilove” karata koje su već urađene, ali da bi napravili svoje kartice morate imati Windows Live ID, što ako čitate ovo, vjerovatno već imate. Ukoliko nemate, veoma je lako besplatno doći do jednog ovdje. Kada ste se prijavili kliknite na CREATE (Kreiraj) i na ekranu ćete imati sledeću sliku:
FlashCard Na lijevoj strani u koloni Question možete postaviti pojam/pitanje ili slično, odmah desno je ikonica zvučnika da bi mogli postaviti zvuk, pa onda i ikonica uz čiju pomoć možete umetnuti sličicu. Vjerujem da je lako. U desnoj kolini imate iste mogućnosti za postavljanje odgovora. Možete napraviti koliko želite takvih kartica. Ostaje vam da izaberete kategoriju u koju spadaju vaše karte, date kratak opis i naziv, pa da kliknete na Finish.

Velika stvar ovdje je da možete koristiti slike i dodati audio, omogućujući vam da stvarate resurse za sve predmete, prilagođene godinama i sposobnostima učenika. Iako vjerujem da ste odmah pomislili na osnovnu školu, ovaj resurs se i te kako može iskoristiti i u srednjoj školi. Ako ne vjerujete, proučite postojeće primjere. Kartice će se pred vašim učenicima pojavljivati slučajnim redosledom, s tim da ćete imati zapis koje su karte viđene, za koje nije pogođen odgovor. Ta informacija će se iskoristiti da se kartice na koje nije odgovoreno tačno, pojavljuju češće da bi učenici bili u prilici da zapamte odgovor. Postoje dva načina rada, odnosno tri. Prvi je Review kada vidite i jednu i drugu stranu kartice i služi za učenje. Drugi je Stady kad se radi recimo u paru, pa kad se da ogovor, drugi označava da li je tačan ili ne i treći način kad ogovor treba ukucati. Uvijek možete pogledati i statistiku u kojoj vidite broj pitanja, broj tačnih kao i netačnih odgovora uz procenat uspješnosti i vrijeme za koje je rezultat ostvaren. Ovaj rezultat naravno možete imati i na papiru.

Ostaje mi samo da vam poželim da što uspješnije iskoristite mogućnosti ovog alata, a kad ga prvi put iskoristite pohvalite se u komentarima. :)

Novo ruho i još po nešto

Četvrtak, Mart 11th, 2010

msn

Microsoft predstavlja novi izgled i funkciju MSN strane. Ona će biti redizajnirana i centralno središte odakle ćete kretati u korišćenje interneta, u nju će biti uključene osim vijesti i socijalne mreže, Bing, HD video i mnogo toga drugoga. Kako će to sve izgledati i šta će imati od sadržaja pogledajte ovdje.

6000 rangiranih univerziteta u svijetu

Nedjelja, Januar 17th, 2010

Prema Webometricovoj rang listi najboljih svjetskih univerziteta, prvih pet plasiranih su očekivano američki  1. MIT  2. Harvard  3. Stanford 4. Berkley 5. Cornell Nijednog crnogorskog univerziteta nema u listi od 6000. Što se tiče ex-Jugoslavije evo tabele:

 

Univerzitet

Mjesto u svijetu

1 Ljubljana 201
2 Beograd 299
3 Maribor 667
4 Novi Sad 800
5 Kragujevac 1157
6 Zadar 1254
7 Skoplje 1386
8 Zagreb 1449
9 Niš 1455
10 Sarajevo 2661
11 Tetovo 2748
12 Bitola 3046
13 Nova Gorica 3692
14 Split 3737
15 Mostar 3887
16 Rijeka 3933
17 Priština (Albanski j.) 4170
18 Zenica 4613
19 Tuzla 4923
20 Banja Luka 5006
21 Dubrovnik 5091
22 Singidunum Beograd 5295

Kriterij po kojem se radi rang lista je vidljivost na internet mreži, broj i opseg te popularnost kao i uticaj internet stranica univerziteta. Što reći? Ostavljam vama da prokomentarišete – gdje se mi u Crnoj Gori nalazimo.

Blog

Petak, Januar 19th, 2007

Osvojio me je blog. Da sam znao da ovoliko vremena oduzima ne bih ni počinjao sa ovim:) Naime suviše vremena provodim čitajući razne blogove. Moj zato nisam često posjećivao, odnosno nisam ga dopunjavao. Trebalo je puno toga naučiti.

Krenuo sam od izgleda. Progooglao, našao neke templejte, ali svakom je nešto nedostajalo za moj ukus. Krenuo sam da ih prepravljam i prilagođavam sebi. Činilo mi se da bi trebalo da bude sa tri kolone. Da ima kalendar, da ima i vremensku prognozu, da ima… Kad je sve bilo završeno (nedostajala je samo slika u zaglavlju) vidio sam default temu i sve moje mi se učinilo prekomplikovano. Kako volim kad je sve čisto i jednostavno, preveo sam default temu i to je to. Za sada.

Prevod. Mislio sam da je to sistemski riješeno, čak našao i .mo fajl, a on mi preveo back-end. To sam najmanje želio. Čak mi je i mobilni telefon, iako ima naš jezik, podešen na engleski. Mislio sam da sam nešto pogriješio, čak se propitivao u blogerskoj zajednici i saznao, ako želiš da imaš prevedenu temu moraš je fajl po fajl prevesti nikakvi .mo fajlovi ne pomažu. Naravno logično je. Svako pravi temu kako mu odgovara i niko ne misli da će to neko prevoditi kasnije.