Archive for the ‘Obrazovanje’ Category

Berlin IEF 2010

Utorak, Mart 23rd, 2010

Berlin Ove godine imamo crnogorskog predstavnika na Evropskom forumu inovativnih nastavnika. Danas je bilo svečano otvaranje. Pobjednik našeg lokalnog takmičenja “Kreativna nastava” Tijana Luković koja je naš predstavnik u takmičarskom dijelu IEF 2010 u Berlinu, upravo u trenutku dok ovo pišem odgovara na pitanja međunarodnog žirija o svom radu. Bilo kako bilo, rad je predstavljen u najboljem svjetlu, a među posjetiocima je veoma zapažen. Naš štand osim medija i žirija posjetio je i veliki broj novinara, a prilaze nam i kolege iz drugih zemalja sa interesovanjem. Ove godine u Berlinu učestvuje 41 zemlja sa 74 rada. Rezultati takmičenja znaće se u četvrtak veče. Poželimo Tijani puno uspjeha.

Završen konkurs “KREATIVNA NASTAVA”

Utorak, Mart 16th, 2010

Kreativna_nastava Završen je konkurs Kreativna nastava, reklo bi se vrlo uspješno. Na kraju je učestvovao 51 rad iz škola širom Crne Gore. Prema zasad nezvaničnim rezultatima konkursa, rad koji je odnio prvo mjesto je “Domaće životinje” koji je poslala profesorica Tijana Luković iz osnovne škole “Boro Ćetković” iz Podgorice. Profesorica Luković putuje u Berlin već u nedjelju da bi na Microsoftovom Inovativnom edukacijskom forumu predstavljala Crnu Goru. Želimo joj puno sreće i uspjeha. Drugo mjesto osvojila je profesorica Dijana Milošević iz Kotora, a teće mjesto Zlata Crnogorčević iz Bijele. Zvanični rezultati će biti u aprilu promovisani u Zavodu za školstvo, a ovih dana rezultati i radovi će biti postavljeni na sajt www.zavodzaskolstvo.gov.me. Sve u svemu obzirom da je riječ o prvom ovakvom konkursu u Crnoj Gori više smo nego zadovoljni i odzivom i kvalitetom radova. 

Nagradu za najviše radova svojih nastavnika dobiće škola “Savo Ilić” iz Kotora. Osim ovih nagrada imaćemo i 10 specijanih pohvala, ali o svemu čitajte na sajtu Zavoda za školstvo.

Pobjednički rad na engleskom jeziku možete vidjeti ovdje dio 1. dio 2.

Novi projekat za nastavu iz Microsoft Laba

Petak, Mart 12th, 2010

FC Evo jednog lijepog projekta iz Microsoft Researcha za nastavu, zasnovanog na ideji koje se sjećam još iz osnovne škole. Moja učiteljica ga je obilato koristila, ali ja ne mogu da rekonstrušem danas kako je ona “to” zvala. Riječ je o karticama na kojima je sa jedne strane pojam, slika ili pitanje, a sa druge odgovor. Idealno se koristi u situacijama u nastavi kad želite recimo da vam učenici zapamte neke važne teze, prošire riječnik kod učenja stranih jezika, ali i maternjeg i slično. Za “vizuelne tipove” idealno za učenje. Učenici su naravno uz pomoć ovih kartica mogli sami sebe testirati i više puta. (Nadam se da će neko od vas koji ovo čitaju da se sjeti našeg naziva). Elem bilo kako bilo Microsoft to zove Flashcards. U digitalno doba naravno na kartice su dodate i druge mogućnosti, poput zvuka.

fcards

Flashcards možete pronaći na http://flashcards.educationlabs.com/ Možete pregledati “špilove” karata koje su već urađene, ali da bi napravili svoje kartice morate imati Windows Live ID, što ako čitate ovo, vjerovatno već imate. Ukoliko nemate, veoma je lako besplatno doći do jednog ovdje. Kada ste se prijavili kliknite na CREATE (Kreiraj) i na ekranu ćete imati sledeću sliku:
FlashCard Na lijevoj strani u koloni Question možete postaviti pojam/pitanje ili slično, odmah desno je ikonica zvučnika da bi mogli postaviti zvuk, pa onda i ikonica uz čiju pomoć možete umetnuti sličicu. Vjerujem da je lako. U desnoj kolini imate iste mogućnosti za postavljanje odgovora. Možete napraviti koliko želite takvih kartica. Ostaje vam da izaberete kategoriju u koju spadaju vaše karte, date kratak opis i naziv, pa da kliknete na Finish.

Velika stvar ovdje je da možete koristiti slike i dodati audio, omogućujući vam da stvarate resurse za sve predmete, prilagođene godinama i sposobnostima učenika. Iako vjerujem da ste odmah pomislili na osnovnu školu, ovaj resurs se i te kako može iskoristiti i u srednjoj školi. Ako ne vjerujete, proučite postojeće primjere. Kartice će se pred vašim učenicima pojavljivati slučajnim redosledom, s tim da ćete imati zapis koje su karte viđene, za koje nije pogođen odgovor. Ta informacija će se iskoristiti da se kartice na koje nije odgovoreno tačno, pojavljuju češće da bi učenici bili u prilici da zapamte odgovor. Postoje dva načina rada, odnosno tri. Prvi je Review kada vidite i jednu i drugu stranu kartice i služi za učenje. Drugi je Stady kad se radi recimo u paru, pa kad se da ogovor, drugi označava da li je tačan ili ne i treći način kad ogovor treba ukucati. Uvijek možete pogledati i statistiku u kojoj vidite broj pitanja, broj tačnih kao i netačnih odgovora uz procenat uspješnosti i vrijeme za koje je rezultat ostvaren. Ovaj rezultat naravno možete imati i na papiru.

Ostaje mi samo da vam poželim da što uspješnije iskoristite mogućnosti ovog alata, a kad ga prvi put iskoristite pohvalite se u komentarima. :)

10 razloga ZA Office2010 u školi

Ponedjeljak, Februar 22nd, 2010

Upotrebljavam Microsoft Office2010 već neko vrijeme i zaključujem da u sebi ima mnogo novih lijepih stvari naročito u sferi povezivanja preko interneta i dijeljenja sadržaja na njemu.

Office2010Logo

Obzirom na ono što je suština svakog profesora da češće upotrebljava “share” nego “save” i metaforički i bukvalno, sa Office2010 ste u mogućnosti da budete “svoji na svom”. Ovdje ću zato navesti bar 10 novih razloga zašto je Office2010 dobar za škole.

Razlog 1. Čuvanje na SkyDrive-u je samo korak daleko od vas iz Worda2010. (Ili bilo kog drugog Office 2010 programa)

SkyWord
Na taj način možete sa svojim učenicima, njihovim roditeljima ili kolegama razmjenjivati razna dokumenta. Da vas podsjetim da na SkyDrive-u imate 25GB prostora, za koji možete definisati ko može da mu pristupi, od pojedinačnih korisnika, grupa ili da dozvolite svima.  Kao što na slici vidite vrlo lako je poslati i mail.

Razlog 2. Kreiranje PDF dokumenta ili pak Microsoft pandana XPS, moguće je uraditi vrlo lako i na taj način omogućiti svugdje vidljiv “profesionalan” dokument.

Razlog 3. Dodatne materijale učenicima dijelite lako i sa jednog mjesta, za ovo ćete iskoristiti mogućnost Worda2006 “Publish as Blog Post”. Kao što pretpostavljam da znate u okviru usluge Live@Edu Microsoft vam nudi besplatno korišćenje mogućnosti da uz SkyDrive koji smo več pominjali, imate i niz drugih usluga, kao i svoj blog (poput ovog na kome se sada nalazite) uz čiju pomoć možete svojim učenicima ponuditi niz dodatnih materijala, komentara ili informacija.

Razlog 4. PowerPoint će proširiti zidove vaše učionice dodavanjem nove opcije “Broadcast Slide Show” kojom možete svoju prezentaciju prikazati na web-u

broadcst

Razlog 5. Profesor veoma lako postaje YouTube “zvijezda” sa novom sharing opcijom u PowerPoint-u koja vam omogućava da vašu prezentaciju pretvorite u video.

crtvideo
Nema više potrebe da pripremite pojedinačne slike ekrana, stavljate ih u Windows Movie Maker pa pravite video, dovoljno je odabrati  File/Share/Create a Video i video je napravljen. On može biti low-res koji je veoma jednostavno objaviti na YouTube i omogućiti svojim učenicima dodatni sadržaj. Kao i video visoke definicije za neke druge svrhe prikazivanja koji ćete im omogućiti, recimo, na CD-u.

Razlog 6. Kopirajte sadržaje sa manje komplikacija Sada je veoma lako da “pejstujete” informacije koje ste kopirali iz nekog drugog dokumenta ili sa interneta, birajući desnim tasterom da li želite zadržati originano formatiranje ili ne.

paste
Zaboravićete na to da vam se čitav dizajn mijenja kopiranjem sadržaja iz drugog dokumenta. Ovo je veće unapređenje nego što vam se u prvi mah čini.

Razlog 7. Možete kopirati animaciju jednog objekta na drugi Ovo je nešto što će definitivno da vam olakša život i ubrza rad.

animpnt
Da bi vaša PowerPoint prezentacija bila konzistentna sada imate na raspolaganju Animation Painter, tako ćete osim na konzistentnosti dobiti i na brzini. Njegovo korišćrnje je slično Format Painter-u koji vam je sigurno poznat i iz ranijih verzija ovog programa.

Razlog 8. Nove vidio mogućnosti PowerPointa će vas oduševiti Sada je rad sa videom u mnogome olakšan, tako da ga profesori mogu unijeti u svoju prezentaciju na veoma lak način.

trim

Ukoliko imate snimak neke TV emisije ili neki sličan video, a ne želite na času da ga prikazujete cijelog, sada ste u mogućnosti da izaberete samo dio tog videa, a da ostalo odbacite. Dovoljno je da postavite marker na početak i kraj željenog dijela videa u opciji Trim Video.

videoinPP

Sada ste u mogućnosti da u prezentaciju unesete i sa web-a kao što je YouTube ili Teachers Tube. Dovoljno je izabrati Video from Web Site. Svoja videa ne morate kopirati posebno, ona su sada ugrađena u PowerPoint, što vam znatno olakšava rad.

Razlog 9. Office2010 beta je besplatan do oktobra i možete ga download-ovati sada ovdje. Iskoristite nove mogućnosti animacije u PowerPointu i pokažite ih kolegama ili učenicima koji ih još nisu vidjeli, Biće oduševljeni.

Razlog 10. Na vrijeme se pripremite. Obzirom na ugovor Microsofta i Ministarsta prosvjete i nauke, onog trenutka kad Office2010 zvanično izađe i vi ćete ga zvanično imati u svojim školama.

Želim vam puno zabave i puno pametne djece koja će vas pratiti na putu obrazovanja, dok koristite Office 2010.

AutoCollage

Srijeda, Februar 17th, 2010

AutoCollage AutoCollage je najlakše opisati kao program uz čiju pomoć uz par klikova mišem možete napraviti kolaž od vaših omiljenih fotografija. Pošto ovaj blog uglavnom čitaju ljudi iz prosvjete da napomenem da je ovo odličan alat za vas i vaše učenike da zabilježe svoja razmišljanja i ideje omogućavajući vam da ispričate svoje digitalne priče. ac1

Već sam pisao da ukoliko ste nastavnik ovaj progam možete skinuti beplatno, za sve ostale ostaje mogućnost da skinete 30 dnevnu trial verziju ovdje.

Prije nego što startujete AutoCollage napravitite folder pod nazivom, recimo, AutoCollage projekti u MyPictures folderu ili Pictures biblioteci kod Win7. Kad ga startujete on će pretražiti vaš default folder za slike. Kako vjerujem da u njemu imate puno slika to bi moglo potrajati, zato ćete u napravljeni folder staviti samo one slike koje hoćete da prikažete u kolažu. Na desnoj strani ekrana kliknite na Image Browser i izaberite folder koji vam treba, bez obzira što je program već počeo da radi. Najmanji broj slika koji treba biti u folderu je 7, a može se kretati do 50 koje može prikazati. Obzirom da program nema nikakav editor vodite računa da su vam slike pravilno orjentisane i da su u folderu sve koje želite iskoristiti. Sledeće što možete učiniti je da kliknete na dugme Options da bi promjenili neka podešavanja. Kliknite na Input Tab pa selektujte Display detected faces i čekirajte Allow manual face detection da bi ste mogli sami selektovati dijelove slika koje su vam važne, a AutoCollage će voditi računa o licima ljudi na vašim fotografijama. Sada bi bilo dobro da selektujete Display ranking information i čekirate Allow manual ranking.

Spremni ste da kreirate svoj prvi kolaž, tako što ćete kliknuti na dugme Create, za nekoliko trenutaka vaš foto kolaž je gotov. Ukoliko vam se ne sviđa kreirajte ga ponovo – biće drugačiji. Obzirom da smo u opcijama čekirali mogućnosti kontrole i to vam je na raspolaganju. Već sam rekao da AutoCollage vodi računa o takozvanom prepoznavanju lica (facial recognition) da bi identifikovao lica na fotografijama kako bi ona bila vidljiva i na vašem kolažu. Ukoliko imate neke fotografije, recimo, spomenika, gdje nema lica, ali vama je važno da neki dijelovi budu istaknuti na kolažu, vrijeme je da ih i označite.  Kliknite na fotografiju ona će se povećati, pritisnite CTRL tipku i dok je držite mišem označite važan dio na njoj, da bi taj dio dobio zasluženu pažnju u konačnom kolažu. Drugi element koji možete kontrolisati je rangiranje slika. Kliknite na sliku i vidjećete u gornjem lijevom uglu izabrane slike broj 1. Ovim ste naložili AutoCollage-u da ovu sliku stavi u centar kolaža.

U nekom od sledećih postova pozabaviću se više i mogućnostima koje ovaj program daje u učionici, do tada provježbajte i napravite nekoliko kolaža.

Microsoft Miš Mischief

Nedjelja, Februar 7th, 2010

hero-mousemischief-home Ovih dana Microsoft je izdao beta verziju programa Miš Mischief. To je alat koji Microsoft daje besplatno, a koji omogućava nastavnicima da rad s Microsoft Office PowerPointom, u verzijama 2007 i 2010, učiniti interaktivnim. Sa Miš Mischief, nastavnici mogu dodati višestruka pitanja izbora na njihove prezentacije, te velike grupe učenika mogu odgovoriti na pitanja miševima spojenim na računar nastavnika. Omogućeno je spajanje do 25 miševa istovremeno, gdje je kursor svakog miša dizajniran različito. Ukoliko želite prikačiti više miševa istovremeno, to moraju biti USB miševi, bilo žični ili još bolje bežični, koji se kače preko USB hub-a.

mousemshome-cube Nakon što je instaliran program, alatna traka Miš Mischief će se pojaviti kao dio PowerPointa kada otvorite novu ili staru PowerPoint prezentaciju. Ovaj intuitivan toolbar omogućava nastavnicima da dodaju interaktivne elemente kao što su pitanja sa višestrukim izborom, na koje učenika odgovara jednim klikom. Nakon odgovora, nastavnik može pokazati tačan odgovor i statistiku. Miš Mischief daje mogućnost nastavnicima da njihovi učenici odgovore na pitanja pojedinačno ili kao dio tima, kako bi se podstakla i konkurencija i saradnja u učionici.

Vjerujem da će ovaj alat biti zanimljiv u vrtićima i nižim razredima osnovne škole. Ukoliko ste zainteresovani da vidite kako program radi možete ga download-ovati ovdje.

ITF video radovi

Subota, Januar 30th, 2010

Svaki evropski Innovative Teachers Forum u svojoj organizaciji ima i radionice u kojima učesnici, obično uz pomoć nekog Microsoft alata, prave svoje radove. Ovdje su dva video rada napravljena uz pomoć Microsoft Movie Maker-a u čijoj sam izradi i sam učestvovao u Zagrebu i Beču.

Video rad Prozori na 5. ITF u Zagrebu
 
Video rad Nekad i sad na 6. ITF-u u Beču

In memoriam

Četvrtak, Januar 28th, 2010

JD_Salinger Juče je umro u 91. godini života američki pisac Džerom Selindžer (Jerome David "J. D." Salinger), najpoznatiji vjerovatno po svojoj kultnoj noveli Lovac u žitu (Lovac u raži je takođe poznati prevod kod nas, u originalu je The Catcher in the Rye). Knjigu sam čitao kao mladić, i bio neobično oduševljen njenim junakom Holdenom. Knjiga je izazivala veoma puno kontroverzi na račun jezika. Ukoliko uopšte ima neko ko je još uvijek nije pročitao, toplo je preporučujem.  Knjiga je inače u mnogim izborima proglašena za jednu od 100 najboljih na engleskom jeziku. Ovo će biti povod da je poslije mnogo godina ponovo pročitam.

PIL na CafedelMontenegro

Četvrtak, Januar 28th, 2010

CdM_PIL Na CafedelMontenegro možete pročitati o Microsoft-ovom projektu Partners in Learning (Partneri u učenju) u Crnoj Gori. Link.

Besplatno za učionicu

Utorak, Januar 26th, 2010

free1 Microsoft je na stranici Partners in Learning network omogućio besplatni download nekih svojih programa nastavnicima koji ih sada bez ograničenja u vremenu korišćenja mogu koristiti u učionici. Iako do sada cijena nije bila velika, problem je bio za nas da je platimo. Dakle, ukoliko želite instalirati SongSmith ili AutoCollage to sada možete uraditi besplatno. Potrebno je imati Live nalog (što, ukoliko ovo čitate, najvjerovatnije i imate) i popuniti tražena polja. Koleginica Ana Radenović je već u on-line časopisu Prozor pisala o SongSmithu, a o AutoCollage ćete čitati u sledećem broju ovog časopisa.