Archive for the ‘Zanimljivo’ Category

Srećan 8. Mart

Ponedjeljak, Mart 8th, 2010

Ada_Lovelace Svim damama (koje drže do ovog praznika) čestitam 8. mart “Dan žena”. Kad smo već kod žena, možda niste znali da je prvi programer bila žena. Riječ je o ćerki čuvenog Lorda Bajrona – Augusti Adi Byron (1815 – 1852), i ona je bila pisac (ili ako se držimo rodne ravnopravnosti, što bi makar na današnji dan bilo primjereno – spisateljica)  poznata i po svom radu na prvom računaru (istina mehaničkom) Čarlsa Bebidža. Njen rad se sastojao od bilježaka za ovu mašinu koje su preteča algoritma. Dok su se Čarls i ostali uglavnom koncentrisali na računanje i matematiku ona je predviđala i mnoge druge naprednije funkcije. Razočarani lord Byron obzirom da nije dobio sina kako je očekivao nije imao kontakta sa svojom ćerkom, koja ga je poslije mjesec dana nakon rođenja sa majkom napustila. Vrlo brzo i on napušta Englesku da bi devet godina kasnije i umro. Ada je ipak sahranjena pored velikog pjesnika koga eto nije ni poznavala. Više o ovoj dami na Wikipedia besplatnoj enciklopediji.

Oluja Xynthia hara Evropom i usput daje golove

Srijeda, Mart 3rd, 2010

Na utakmici njemačke amaterske lige oluja Xynthia postigla je go. Pogledajte kako. Go je priznat. Ovo je sigurno jedan od najbizarnijih pogodaka koje sam vidio.

“Nou koment”

Subota, Februar 20th, 2010

prirucnik_granicne

Fotografija iz svemira

Subota, Februar 20th, 2010

Golden Gate

Kako izgleda fotografija snimljena sa Međunarodne istraživačke stanice na oko 350 km od zemlje snimljena Nikonovim D2X i 800mm objektivom. Na slici je Golden Gate u San Francisco-u, a snimio je astronaut Soichi Noguchi. Od kraja januara astronautima je omogućeno da mogu da komuniciraju na društvenim mrežama na internetu, čijim posredstvom je i ova slika došla do nas.

A u ruke Madušića Vuka…

Utorak, Februar 16th, 2010

Video je star nekoliko godina, a danas sam ga ponovo pronašao. Ni prvi put kad sam ga vidio, a ni danas nisam mogao vjerovati da je moguće MS Paint-om naslikati Mona Lizu.

Inače bilo je potrebno, kako autor kaže, oko 2,5 sata, a ovdje je svedeno na ispod 5 minuta.

Fascinantno. Ovaj video je ovdje isključivo kao metafora. Nije reklama za MS Paint. :)

Microsoft Surface

Nedjelja, Februar 14th, 2010

Za one koji nisu čuli za Microsoft Surface, ako takvih ima, evo jednog videa koji pokazuje njegove mogućnosti. Divno, zar ne? Još samo da ih počnu stavljati i u naše kafiće.

Haiti – 360 stepeni pogled

Petak, Februar 12th, 2010


Prođite kroz Haiti videom da bi vidjeli kako izgleda poslije zemljotresa, uz mogućnost da zumirate i okrećete se 360 stepeni. Video je moguće zaustaviti, zumirati i promjeniti ugao gledanja.

Dedo Aljo

Ponedjeljak, Februar 8th, 2010

Šta tehnologija čini. Čovjek ima i svoj blog. Zakon!

Bill Gates počeo sa blogom

Ponedjeljak, Januar 25th, 2010

Gates Na Tv-u, na Twitteru i na webu,  ovih dana je Bill Gates veoma aktivan i gotovo svuda na internetu. On intezivno koristi internet da bi promovisao rad svoje fondacije. Najzanimljiviji je ipak njegov blog koji možete pogledati na www.gatesnotes.com

Menadžer

Srijeda, Januar 20th, 2010

balon Putnik u balonu sa vrućim vazduhom je izgubio orijentaciju. Spustio je balon niže i ugledao jednu ženu na tlu. Spusti se još niže i pozva ženu:
- "Oprostite, možete li mi pomoći? Obećao sam jednom prijatelju da ću se naći sa njim, ali ne znam gdje se nalazim."
Žena mu odgovara:
- "Nalazite se u balonu, otprilike 10 metara iznad zemlje, 42 stepena 27 minuta i 11 sekundi širine i 18 stepeni, 32 minuta i 15 sekundi dužine."
- "Vi ste sigurno inžinjerka" – reče čovjek u balonu.
- "Jesam", potvrdi žena, "ali kako to znate?"
- "Pa, sve što ste mi rekli je tehnički korektno, ali ja nemam pojma šta bih uradio sa tim informacijama, a činjenica je da još uvijek ne znam gdje sam. Otvoreno govoreći, niste mi bili od prevelike pomoći, samo ste mi produžili putovanje.."
Žena mu na to odgovori: "A vi sigurno radite u menadžmentu !"
- "Da", odgovara čovek iz balona
- "Ali kako to vi znate??"
- "Pa", odgovara žena
- "Niti znate gdje ste, niti kuda idete.. Dospjeli ste na visoku poziciju prije svega pomoću velikog naduvavanja. Dali ste obećanje prijatelju, a da nemate pojma kako ćete ga održati, a očekujete od ljudi ispod vas da riješe vaš problem. Činjenica je da ste sada u istoj izgubljenoj poziciji kao i prije našeg susreta, ali sada nekako ispadne kao da sam ja kriva za to!"

Hvala Mile.