Archive for Januar, 2007

Kiril ili Hans

Subota, Januar 20th, 2007

Uragan koji bjesni Evropom brzinom preko 200 km na sat iza sebe je ostavio do sada najmanje 43 žrtve, nazvan je Kiril. Pošto ovo nije česta pojava u Evropi nemam pojma na koji način se dodjeljuju imena ovakvim pojavama. U SAD-u, na početku sezone uragana napravi se lista po abecednom redu – jedno muško, jedno žensko ime, pa kako se uragani formiraju tako im se i imena dodjeljuju.

Ruski nacionalisti su juče u Dumi zatražili da se ovakve razorne pojave ne nazivaju po ruskim imenima i zaprijetili da će ubuduće elementarnim nepogodama u Rusiji davati imena poput Hans ili Joakim.

Windows Vista

Subota, Januar 20th, 2007

Virtual Server VRMC Advanced Control)

Kao što i vrapci na granama znaju 30. ovog mjeseca izlazi u maloprodaju Windows Vista. Iako prelazim na novu platformu tek nakon SP2, kako je bilo i sa XP-em, vrlo sam znatiželjan da vidim kako to čudo radi. Microsoft je ponudio da se upoznate sa njegovim novim operativnim sistemom, a da ga ne morate instalirati na računar. Kako? Posjetite stranicu http://www.windowsvistatestdrive.com Da bi ste isprobali Vistu potrebno je da imate IE6 ili noviji, neki broadband – recimo ADSL i da instalirate jednu Active-X kontrolu (

Blog

Petak, Januar 19th, 2007

Osvojio me je blog. Da sam znao da ovoliko vremena oduzima ne bih ni počinjao sa ovim:) Naime suviše vremena provodim čitajući razne blogove. Moj zato nisam često posjećivao, odnosno nisam ga dopunjavao. Trebalo je puno toga naučiti.

Krenuo sam od izgleda. Progooglao, našao neke templejte, ali svakom je nešto nedostajalo za moj ukus. Krenuo sam da ih prepravljam i prilagođavam sebi. Činilo mi se da bi trebalo da bude sa tri kolone. Da ima kalendar, da ima i vremensku prognozu, da ima… Kad je sve bilo završeno (nedostajala je samo slika u zaglavlju) vidio sam default temu i sve moje mi se učinilo prekomplikovano. Kako volim kad je sve čisto i jednostavno, preveo sam default temu i to je to. Za sada.

Prevod. Mislio sam da je to sistemski riješeno, čak našao i .mo fajl, a on mi preveo back-end. To sam najmanje želio. Čak mi je i mobilni telefon, iako ima naš jezik, podešen na engleski. Mislio sam da sam nešto pogriješio, čak se propitivao u blogerskoj zajednici i saznao, ako želiš da imaš prevedenu temu moraš je fajl po fajl prevesti nikakvi .mo fajlovi ne pomažu. Naravno logično je. Svako pravi temu kako mu odgovara i niko ne misli da će to neko prevoditi kasnije.

Bože oprosti mi i(li) Bože oprosti im

Nedjelja, Januar 7th, 2007

Danas je Božić za pravoslavne vijernike. Sebe baš ne mogu tako nazvati, tako da sve to prilično prolazi mimo mene. Praznik poznat i po krilatici „Mir Božiji“ je sve samo ne miran. Od petardi, vatrenog oružja, vatrometa „ne može se ostati“ Sad i oni kojih se sjećam kao vrlih partijskih ljudi u doba komunizma slave i pucaju… i čestitaju. Muka mi je. Kako li je tek onim rijetkim koji su i u ono vrijeme slavili, mogu misliti.

Posebna priča je niz običaja koje vidim. Svako selo ima svoj običaj (možebiti i zaseok) pa da se svi drže svojih ne bih imao šta primjetiti, ali, avaj, svako želi one druge ubijediti da su njegovi običaji oni pravi i da se ovi drugi „griješe o boga“.

Držimo se „tradicije“. Pa tako stari pravoslavni običaj još iz 14. vijeka „stavi grančinu hrasta na auto“ sačuvan je i do dan danas. Nešto stariji običaj sa kraja 13. vijeka „pošalji SMS poruku bližnjemu svom i prijatelju“ sada dolazi do punog izražaja. Danas Djed Mraz u ružičastom potiče ovaj običaj, jer sliva u svoj novčanik nevjerovatne pare. Za razliku od zapadnih Djedova „naš“ o količini zarađenih para ne govori.

Kakve su poruke? Evo jedne od dvadesetak kojih sam dobio:

Danas je rodjendan sina Hrista,njegovo rodjenje nek’ti kucom blista!Nek ti donese radost i srecu,koliko zasluzujes i mnogo vecu!Nek ti ovaj dan donese,svu ljepotu zivota a ruzno odnese!Nek ti drvo sto gori sveto,podari zivotu stoto ljeto!

Osim što sam nekoliko puta pokušao da stavim razmake tamo gdje je potrebno i razmjestim interpukciju, naprezao sam se na suncu, (danas sam šetao pored mora) da uopšte išta pročitam. Pa tako na suncu, bez naočala, bez razmaka… nije mi bilo jasno iz poruke da li je rođendan Hrista ili njegovog sina. Da možda još koje jevanđelje nije pronađeno (poput onog Judinog) koje baca neko drugo svjetlo na cijelu stvar?

Sjedim na terasi jednog kafića pored mora i čujem za susjednim stolom „Sačuvaj me Bože vedrog Božića i oblačnog Đurđevdana“ (Prošli je bio sunčan, takođe.)

Ne odgovaram ni na jednu poruku, ne znam šta da im napišem. (Ili) Ne dam pare za to raznim T-comovima. (Ili) Tehnologija koju koriste u Sony Ericssonu nije dorasla ovom suncu, jer se ne vidi baš najbolje. Nisam ponio naočale za vid, a i tasteri su suviše mali i sve mi blješti. Konačno shvatam i razlog zašto nije dobro da je Božić vedar.

Bože oprosti mi, ili Bože oprosti im!(?)