Archive for Oktobar, 2009

TESTOVI

Subota, Oktobar 31st, 2009

Karikaturista Mike Keefe iz Denver Post-a još 2007. je objavio karikaturu:

KeefeM20070804

Pa ko smije da kaže kako naše škole nisu slične sa onima u svijetu :) Mada, možda i nisu. Naši testovi nisu standardizovani.

Sve više roditelja se žali da su im djeca opterećena gotovo svakodnevnim (ponekad i više njih dnevno) testovima. Testovima se ocjenjuje sve i svašta, kao u ovoj karikaturi umjetnost. Izgovori za testiranja su razni, te nema se vremena, te puno je učenika, te nemamo kada ispitivati jer moramo ispredavati preobimno gradivo i slično.

Testovi naravno nisu standardizovani, a onda i ne pokazuju pravu mjeru znanja. Vrlo često su sklopljeni na brzinu, da bi se što prije dala ocjena. Rijetki profesori će tek u krugu kolega iz iste branše pokušati doći do sadržaja testa.

Fizičko obrazovanje je posebna priča – ili je tortura, koju učenici izbjegavaju ili ga nema ni koliko na ovoj karikaturi. Čast izuzecima, a ima ih.

WEB adrese i na ćirilici i kineskom

Petak, Oktobar 30th, 2009

icann_logo Upravni odbor ICANN-a, a riječ je o Internetskoj korporaciji za dodijelu imena i brojeva (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)  odlučio je da će ubuduće imena domena na Internetu moći biti napisana na ćiriličnom, arapskom, kineskom, korejskom, japanskom i drugim pismima.
Obzirom da više od polovine (oko 1,6 milijardi) korisnika interneta koristi neko nelatinično pismo ovo je dobrodošla i  najveća promjena u načinu rada interneta od kako je stvoren prije 40 godina. Predloženi datum za pokretanje cijele priče je 16. novembar ove godine.

Budućnost

Četvrtak, Oktobar 29th, 2009

Kako u Microsoftu vide budućnost. Da li će zaista biti sve ovako? Sviđa mi se i ne bih se bunio ako se ostvari. Bez ovakvih vizija nema ni napretka.

      Microsoft Office Labs – Future Vision 2019

Windows 7 Upgrade Savjetnik

Srijeda, Oktobar 28th, 2009

Ovih dana prijetelji me pitaju da li da instaliraju Windows 7, da li njihov računar zadovoljava uslove da se na njega instalira ovaj najnoviji Microsoft operativni sistem. Moj stav o instaliranju Win7 je sigurno jasan svima koji čitaju ovaj blog. Ja ga kao što sam već pisao toplo preporučujem. Da li će računar i programi koje već imate zadovoljiti uslove koje traži ovaj operativni program možete saznati instaliranjem Windows 7 Upgrade Advisor-a. Kad ga instalirate on će skenirati vaš računar i pokazati vam da li je instalacija moguća ili nije preporučljiva. Izvještaj je veoma detaljan i preporučujem da ovu pomoć prihvatite i instalirate ovaj program, čak i ako ste sigurni da je vaš računar spreman za Win7, pogotovo ako još uvijek koristite XP. Biće vam, recimo, preporučeno za koje uređaje da potražite drajvere prije instalacije, da li će, primjera radi, vaš antivirus raditi sa novim operativnim sistemom i sl. Izvještaj možete snimiti i kao html fajl ili tačnije rečeno u mht formatu.

Latinski

Utorak, Oktobar 27th, 2009

Dicite grammatici, cur mascula nomina cunnus, et cur
femineum mentula nomen habet?

Disce quod a domino nomina servus habet!

Giaccomo Casanova (1725. – 1798)

 431px-Casanova_ritratto
Portret Casanove koji je napravio (oko 1750-1755) njegov brat Francesco Casanova.
(Slika se nalazi u Gosudarstvennyj Istoriceskij Muzej MOSKVA)

Live Mesh ili Kako sinhronizovati podatke

Ponedjeljak, Oktobar 19th, 2009

Još jedna u nizu korisnih alatki koja je besplatna i dolazi nam iz Microsoft laboratorija. Istina još je u beta fazi, ali to vas ne sprečava da je koristite u svakodnevnom radu.

Uvijek je veliki problem ako imate dva ili više računara, na kojima radite, da uvijek znate gdje vam se nalazi posljednja verzija nekog teksta ili bilo kojeg dokumenta. Takođe vjerujem da vam se poput mene ne tako rijetko dogodi da se nađete na nekom tuđem računaru, trebaju vam neka dokumenta, ali kao za inat zaboravili ste ponijeti sa sobom mini flash disk. Ukoliko vas dotiču ovi problemi za vas je idealan Live Mesh.

LMesh

Kao što sam već rekao servis je potpuno besplatan i na njemu imate raspoloživo 5 GB prostora. Što je sasvim dovoljno za većinu potreba. Naravno ukoliko vam je potrebno više prostora isključivo za skladištenje, onda možete iskoristiti SkyDrive na kome imate 25 GB prostora. Da bi ste koristili Live Mesh potrebno je da ste registrovani na Microsoft Live servis. Postupak instalacije je izuzetno jednostavan. Registrujete se na Live Mesh sajtu. Instalirajte ga na svakom računaru sa kojim želite sinhronizovane podatke. Desnim klikom na izabrani folder na prvom računaru dodajte folder u Mesh. Na drugim računarima na desktopu će se pojaviti plava prečica “Sync with this computer”. Klikom na prečicu sinhronizujete folder na tom računaru. Naravno on ne mora biti na istom mjestu na kome se nalazi na prvom računaru. Ovo ćete ponoviti na drugim računarima koji mogu biti i Apple ako ih slučajno koristite. I to je to. Ovom instalacijom imate i još jedan benefit, a to je da ukoliko recimo ostavite uključen računar kod kuće možete mu pristupiti recimo sa posla kao preko Remote desktopa. Ovom servisu možete pristupiti i iz Web Browser-a ukoliko vam zatreba neki fajl sa računara koji nije sinhronizovan.

Microsoft Office 2010

Nedjelja, Oktobar 18th, 2009

Za sve one koji su zainteresovani da vide kako izgleda novi word 2007 evo jednog interesantnog videa u kome čak i oni koji ne znaju engleski mogu vidjeti puno novosti.

A evo i kako izgleda PowerPoint 2010.

Kako planiram ovih dana instalirati Office 2010 beta to očekujte uskoro i detaljniji izvještaj koje su novosti u ovom novom izdanju.

Windows SteadyState ili kako održavati računare u školi

Subota, Oktobar 17th, 2009

Prije par dana službeno sam bio u Nikšiću i razgovarao sa ICT koordinatorima u srednjim školama. Obećao sam da ću im ponuditi rješenje za svakodnevno održavanje računara u školi. Rješenje je besplatan Microsoftov program i zove se:

wss1 Ukratko o čemu se radi? Riječ je o programu koji se instalira na računar koji omogućuje da učenik radi sve ono što mu treba, a da nakon restarta program sve vrati na prvobitno stanje. Tako svaki učenik ima “čist” i ispravan računar. Program je moguće setovati tako da se i pored svega vrše apdejti Windows’-a, Office-a ili antivirusa. Moguće je podesiti da ukoliko je potrebno učenik na nezaštićenoj particiji može i sačuvati fajlove. Program radi i u domenu i peer to peer mrežama.

Na samom početku treba instalirati nanovo na jedan računar operativni sistem, Office i sve potrebne programe, zatim podesiti sve kako treba i napraviti Norton Ghostom ili nekim sličnim programom imidž diska. Obzirom da su većina ili gotovo svi računari isti, imidž treba prenijeti na ostale računare. Ovo se može uraditi za kratko vrijeme. Naravno koordinator uvijek može svojim administratorskim nalogom ući i ukoliko je potrebno nešto intervenisati i sačuvati. Program se može skinuti ovdje, a evo i kratkog pregleda mogućnosti:

Ukoliko imate bilo kakvih problema kod instalacije slobodno pišite, a potrudićemo se da u prvom broju on-line časopisa za nastavnike damo jedan opširniji prikaz i step by step u slikama instalacije i podešavanja.

Microsoft Security Essentials – besplatan antivirus

Petak, Oktobar 16th, 2009

MSEico Ukoliko ste dosada brinuli koji antivirus da instalirate, koliko košta licenca i gdje je nabaviti (a vjerujem da je tako) ne morate više da tražite. Microsoft je 29. septembra izdao antivirus program kome je teško odljeti, besplatan je. U prvih nedjelju dana “daunlodovan” je više od milion i po puta, iako je dostupan korisnicima u samo 19 zemalja (naš region nije još uključen). Dugo Microsoft nije ulazio u posao sa antivirusima, istina postoji Windows Defender od 2005. a sastavni dio je Viste i Windows 7, dok se za XP (Service Pack 2 i kasniji) i Windows Server 2003 (Service Pack 1 i kasniji) može naknadno skinuti i instalirati. Međutim Defender štiti računar od špijunskih (spyware) i uopšteno štetnih programa (adware), a ne protiv virusa. Sredinom novembra 2008. Microsoft je najavio projekt Morro iz koga je sada proizašao Microsoft Security Essentials.

MSE

Mali instalacioni program oko 7MB zavisno od verzije, na hard disku zauzima oko 110 MB, inicijalni update traje od 5 do 15 minuta. Iako naš region nije podržan ipak možete skinuti ovaj antivirus ovdje i isprobati ga, jedini uslov je da imate originalan operativni sistem što instalacioni program provjerava na početku instalacije. Prednost mu je osim što je besplatan što opterećuje računar veoma malo, jednostavan je za upotrebu sa preglednim ekranom i nije dosadan sa lažnim uzbunama.
virus

Nakon instalacije Microsoft Security Essentials biće deinstaliran Windows Defender jer nije više potreban, njegova funkcija je preuzeta. Na kućnom računaru koristim ovaj antivirus na Visti više od nedjelju dana i do sada nisam primjetio nikakve probleme, tako da će, izgleda, ovo od sada biti moj izbor antivirusa za kućnu upotrebu. Na službenom računaru koristim Microsoft Forefront, a o njemu nekog drugog puta.

Matematički generator testova

Srijeda, Oktobar 14th, 2009

Evo jednog dobrog parčeta softvera za sve profesore matematike. Ukoliko treba da napravite test za čas ili da smislite zadatke koje ćete vježbati na času Math Worksheet Generator će vam biti od velike pomoći. Program je napravljen u okviru Microsoft Education Labs
math1
Unesite matematički problem koji želite i izaberite koliko vam treba sličnih problema, program će vam ih generisati i ne samo to, već će vam na kraju dati i listu sa rješenjima. Ukoliko imate Word 2007 bićete u mogućnosti i da uz pomoć Equation tools-a i editujete svaki zadatak.
math2
Ukoliko nemate instaliran Word 2007 program će vam generisati HTML fajl koji možete onda štampati ili eventualno staviti na web. 
Možete zadati zadatke s trigonometrijskim funkcijama, korjenovanjem, logaritmima, najmanjom i najvećom vrijednošću, faktorijelama… U programu imate definisane predloške koji vam mogu pomoći da sastavite zadatke, a pamti se i pet posljednjih vaših zadataka koji postaju predlošci.

Nadam se da će vam Math Worksheet Generator pomoći u svakodnevnim radu u učionici. Program je besplatan, a može se preuzeti ovdje.