Archive for Decembar, 2009

Ah ta matematika :)

Nedjelja, Decembar 27th, 2009

HNY Kako svi znamo da inženjeri, naučnici, profesori nikada ne mogu zarađivati poput biznismena, trgovaca, političara, glumaca, fudbalera… pokušajmo da vidimo zašto je to tako. Neki moji prijatelji tvrde da matematika ima odgovor na sva pitanja :) Srećom :) nisam matematičar, ali obzirom da sam pohađao prirodno-matematički smjer u gimnaziji, pokušaću da ovo matematički i dokažem.

Složićemo se nadam se svi da je:

Znanje = Moć

Takođe i da je:

Vrijeme = Novac

Zaključićemo, da iz svega proizilazi da je:

Znanje = Rad / Novac

Iz ovoga proizilazi da je:

Novac = Rad / Znanje

Tako kad Znanje teži 0, Novac teži beskonačnosti, uprkos vrijednosti rada, čak iako je rad veoma mali.
Obratno, kad Znanje teži beskonačnosti, Novac teži nuli, čak iako je rad veoma visok.

Zaključak:

Što manje znate više ćete novca zaraditi.

Vi koji ste imali teškoća sa praćenjem ovog teksta imate šanse da zaradite puno novca. 

SRETNI PRAZNICI!

PS: Usput, ovo je 50. prilog, neka vrsta malog jubileja.

BING drugi put

Petak, Decembar 25th, 2009

RiverDouro_EN-US3038161065
Ima neko vrijeme moj default pretraživač je Bing, volim da svakog dana vidim novu fascinantno lijepu fotografiju. Kako se i sam pomalo bavim fotografijom ovdje sam na svome. Za sve one koji kao i ja vole ove fotografije, nešto sam već pisao na ovom blogu. Na ovoj adresi možete naći sve do sada objavljene slike, za slučaj da ste “googlali” i neke propustili, a evo još jedne adrese jer je ova tema očigledno vrlo popularna. Obzirom da nije samo jedna slika dnevno, kako vam se može učiniti, ponekad ih je i 8 dnevno za različite dijelove svijeta, vidjećete zaista veliki broj slika. Super, ali evo i nešto bolje, ako koristite Windows7. Kao poklon za praznike, evo mogućnosti kako da na svom desktopu automatski imate svakodnevno nove slike sa Bing-a i to za sve dijelove svijeta. Dovoljna su, recimo, tri koraka.

Korak 1. skinite Theme fajl (bing.theme) sa mog skydrive-a

Korak 2. Snimite ovaj fajl na desktop.

Korak 3. Napravite dvostruki klik na fajl Bing.theme

Pojaviće se ovaj prozor.
rss 
Kliknite na Download Attachments. Sada u My Themes sekciji imate selektovanu Bing theme. Za par trenutaka dok se download-uje sa interneta na vašem desktopu biće slika sa Bing-a.

Zatvorite sve prozore i to je to. Uživajte.

Sretni praznici.

Konkurs KREATIVNA NASTAVA

Petak, Decembar 25th, 2009

Kreativna_nastavaU utorak 29. decembra u velikoj sali Zavoda za školstvo “tačno u podne” predstavićemo Nagradni konkurs “Kreativna nastava”. Microsoft Montenegro i Zavod za školstvo u cilju promovisanja savremenih nastavnih sredstava (informatičke tehnologije) pripremio je ovaj konkurs sa vrijednim nagradama za pobjednike. Prava nagrada je laptop, druga video kamera i treća fotoaparat. Na konkurs se mogu prijaviti nastavnici i stručni saradnici u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, koji u svojim obrazovnim aktivnostima primjenjuju računare.

Na konkurs se prijavljuje tako što se pošalju nastavni materijali koji mogu biti dobro dokumentovane pripreme za čas u formi multimedijalne prezentacije sa ilustracijama, fotografijama, video isječcima… Materijal treba da sadrži i detaljno uputstvo o primjeni na času (časovima), tako da i drugi nastavnici mogu, nakon preuzimanja sa Interneta, da održe takve časove. Važno je da rad sadrži novinu u procesu nastave i učenja, da bude primjenjiv u pedagoškoj praksi i da omogućava aktivno učešće učenika u procesu nastave i učenja.
Predloženi primjeri treba da proizilaze iz obrazovnih programa za osnovne ili srednje škole, bez obzira za koji predmet ili  oblast su rađeni i da su barem jednom izvedeni ili korišćeni u nastavi ili drugim oblicima obrazovnih aktivnosti.

Autori najboljeg rada će, kao predstavnici Crne Gore, učestvovati u radu Foruma inovativnih nastavnika (Innovative Teachers Forum) koji se održava u Berlinu od 23. do 25. marta 2010. godine. Forum inovativnih nastavnika je međunarodno okupljanje nastavnika koji se ističu inovativnim primjerima upotrebe informacionih i komunikacionih
tehnologija u nastavi. Forumi inovativnih nastavnika održavaju se od 2004. godine u okviru globalnog Microsoft-ovog programa Partneri u učenju, odnosno Partners in Learning, na nivou pojedinih kontinenata, geografskih regiona, zemalja, kao i na globalnom nivou.
Proglašenje nagrađenih radova biće održano sredinom marta 2010. godine, a dodjela nagrada i priznanja do kraja nastavne godine.

Na kraju konkursa, biće na internetu dostupna baza nastavničkih radova.

Ako ste učitelj, nastavnik (razredne ili predmetne nastave), profesor ili stručni saradnik, a zaposleni ste u osnovnim ili srednjim školama Crne Gore, ako primjenjujete novine u nastavi korišćenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija i želite da ih podijelite sa kolegama, pozivamo Vas da nam se pridružite u utorak 29. 12. (12:00 sati) u velikoj sali Zavoda za školstvo, a naravno i da učestvujete na Konkursu.

Prvi broj časopisa PROZOR

Srijeda, Decembar 23rd, 2009

cprozor Sjutra (24.12.) sa početkom u 11:00 sati u sali Ministarstva prosvjete i nauke promovisaćemo prvi broj časopisa Prozor. Časopis izlazi on-line dvomjesečno. U ovom broju objavljujemo niz članaka koji su namjenjeni široj nastavničkoj populaciji, a izdvajam:

Marina Matijević: Portal za nastavnike kao vid elektronskog učenja
Ranko Čabrilo: Predstavljamo: Windows7
Darko Kovačević: Predstavljamo: Windows SteadyState ili Kako održavati računare u školi
Jelena Konatar: Predstavljamo: PhotoSynth
Ana Radenović: Predstavljamo: Songsmith
Dragana Aprcović: Iz prakse: Igram se i učim

Adresa časopisa je http://pilprozor.spaces.live.com/default.aspx Ukoliko ste u prilici svratite do Ministarstva prosvjete sjutra u 11:00 sati.

Posmatranje svemira

Nedjelja, Decembar 20th, 2009

hubblem104

Teleskop Hubble lansiran je 1990. godine, a do sada je poslao ogroman broj fotografija iz svemira. Ovdje možete pogledati NASA-in izbor od 100 prelijepih.  Kako izgleda Hubble space teleskop možete vidjeti na ovom PhotoSynth-u:

Ukoliko vam se dopadaju ove slike i željeli bi ste da sami istražujete svemir, a nemate još dobar teleskop, predlažem Vam da krenete sa Microsoft WorldWide Telescope-om. Riječ je o besplatnom programu uz čiju pomoć možete svoj kompjuter pretvoriti u virtualni teleskop. Najbolje fotografije sa Hubble-a, ali i sa mnogih zemaljskih teleskopa iskorišćene su za ovaj program. Njime možete sami pregledati Svemir i dijelove galaksije, ali i koristiti ture koje nudi sam program, a koje su dizajnirali astronomi i svemirski stručnjaci. Ture su zaista zanimljive iz uz muziku i snimljeni govor šetate od jednog svemirskog objekta do drugog, možete je zaustaviti u bilo kom trenutku, da bi eventualno proučili ono što vas dodatno interesuje, pa nastavili dalje sa mjesta na kome ste stali.

Također, WorldWide Telescope korisnicima nudi da sami izaberu koji će od ponuđenih teleskopa koristiti za pregledanje Svemira i ne samo to, moguće je izabrati i u kom spektru želite da posmatrate svemir. Da bi koristili WWT imate dvije mogućnosti, da ga instalirate kao program ili da koristite web klijent.
Više detalja i download programa na: http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx

Royal Society

Nedjelja, Decembar 20th, 2009

RS Najstarija akademija nauka na svijetu Britanska kraljevska akademija sledeće godine slavi svoj 350. rođendan, pa su tim povodom pokrenuli novi interaktivni sajt kojim promovišu svoju bogatu arhivu.

Akademija je osnovana daleke 1660. godine. Njeni članovi su svojim teorijama oblikovali svijet u kome živimo – između ostalih, to su bili Isak Njutn, Čarls Darvin, Albert Ajnštajn, Stiven Hoking i mnogi drugi. Ovdje možete vidjeti dokumenta i laboratorijsku opremu koju su prije par stotina godina koristili neki od najznačajnih naučnika svijeta. Tu je, recimo i to, pismo Isaka Njutna u kojima je on objašnjavao svoje eksperimente sa svjetlošću, odnosno sa prizmom. 

Na novom, interaktivnom sajtu Kraljevskog društva objavljeno je šezdeset najznačajnijih dokumenata iz njihove bogate arhive.

Aktivnost mozga

Subota, Decembar 19th, 2009

Aktivnost mozga tokom čitanja knjige        Aktivnost mozga tokom surfovanja

081014111043-large

Different kinds of experiences lead to different brain structures.
-Dr Bruce D. Perry, Baylor College of Medicine

Pojavom ICT tehnologije, naučnici počinju procjenjivati uticaj računara na ljude – uključujući i internet. Napravljeno je puno istraživanja, a ja ću danas reći ponešto o jednom koje mi se čini jako zanimljivim.

Koliko je više angažovan mozak tokom “surfovanja” internetom, nego tokom čitanja knjige, pokazuje slika. Istraživanje su napravili naučnici sa američkog univerziteta UCLA. Objavio je ScienceDaily. Pokušajmo ovo da razumijemo. U poređenju s “jednostavnim” čitanjem, internet bogatstvo izbora zahtijeva da ljudi donose odluke o tome šta kliknuti, da bi slijedili više informacija. Ovo je djelatnost koja angažuje važne kognitivne spojeve u mozgu.

U stvari, ono što je još zanimljivije, u istom istraživanju tvrde da su pronašli da je tokom web pretraživanja, kod volontera koji su imali prethodno iskustvo većeg korišćenja interneta, registrovano dvostruko povećanje aktivnosti mozga, u poređenju sa onima s malo internet iskustva. Ovaj zaključak mi se čini veoma interesantnim. Ako pogledamo današnje generacije koje puno vremena koriste internet onda možemo izvesti i dalje zaključke, koliko su u prednosti u odnosu na starije generacije, koje bježe od interneta. Za generacije kojima je osnovno oruđe miš, tastatura, daljinski, mobilni telefon i računar, neminovno je prilagoditi i obrazovni sistem. Definitivno, obrazovni sistem koji je u osnovi pravljen u doba industrijske epohe ne može adekvatno odgovoriti generacijama koje žive u blagodetima informacionog društva. Njihovi zahtjevi su u svakom slučaju drugačiji.

Nema više viza za Evropu

Subota, Decembar 19th, 2009

Konačno EVROPA bez viza. Zbogom skupljanje svih mogućih i nemogućih papira i čekanje na šalterima EU ambasada.

U to ime živijeli!

Razočarenje

Petak, Decembar 18th, 2009

UCG Konačno je usvojen  PRAVILNIK O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU UPISA NA OSNOVNE STUDIJE UNIVERZITETA CRNE GORE, pretpostavljam da je isti kao što je i prijedlog koji se nalazi na sajtu univerziteta, jer danas nije objavljen, iako štampa javlja da je usvojen. Na stranu što je reforma školstva započeta prije šest godina, a gimnazije prije četiri, a da maturanti tek sada zvanično saznaju koji predmeti su im važni za upis na željeni fakultet.  Ono što me posebno čudi je da se eksterna matura boduje sa toliko malo bodova. Čak, ako učenik nije polagao maturu, uzima mu se prosjek sa posljednje godine srednje škole. Drugim riječima ovo je po meni poziv odličnim đacima da ne polažu maturu, i tako će im se računati pet bodova iz završnog razreda. Zašto bi rizikovali? Zaista sam se nadao da će matura, koja je ista za sve, održava se u isto vrijeme u cijeloj Crnoj Gori i uz to još je i eksterna, pokazati ko je ko. Da će biti izjednačeni učenici, da neće više biti moguće da pojedine škole “štancuju” lučonoše, dok je u drugima to moguće jedino uz nadljudske napore. Ako mislite da je ovo mali problem, varate se.

Toliko sam razočaran da ne mogu o ovome ni da pišem više.

Fotografije godine – LIFE

Srijeda, Decembar 16th, 2009

life_pictures_01Odavno već pratim fotografiju u LIFE magazinu, obzirom da se i sam pomalo bavim  fotografijom. Kako se bliži kraj godine, prave se raznorazni izbori i

lifesvode računi. Evo izbora ovog časopisa za fotografiju 2009. godine. Kliknite na slike ukoliko želite da ih vidite veće ili još bolje pogledajte ih na sajtu LIFE magazina.