Novi projekat za nastavu iz Microsoft Laba

FC Evo jednog lijepog projekta iz Microsoft Researcha za nastavu, zasnovanog na ideji koje se sjećam još iz osnovne škole. Moja učiteljica ga je obilato koristila, ali ja ne mogu da rekonstrušem danas kako je ona “to” zvala. Riječ je o karticama na kojima je sa jedne strane pojam, slika ili pitanje, a sa druge odgovor. Idealno se koristi u situacijama u nastavi kad želite recimo da vam učenici zapamte neke važne teze, prošire riječnik kod učenja stranih jezika, ali i maternjeg i slično. Za “vizuelne tipove” idealno za učenje. Učenici su naravno uz pomoć ovih kartica mogli sami sebe testirati i više puta. (Nadam se da će neko od vas koji ovo čitaju da se sjeti našeg naziva). Elem bilo kako bilo Microsoft to zove Flashcards. U digitalno doba naravno na kartice su dodate i druge mogućnosti, poput zvuka.

fcards

Flashcards možete pronaći na http://flashcards.educationlabs.com/ Možete pregledati “špilove” karata koje su već urađene, ali da bi napravili svoje kartice morate imati Windows Live ID, što ako čitate ovo, vjerovatno već imate. Ukoliko nemate, veoma je lako besplatno doći do jednog ovdje. Kada ste se prijavili kliknite na CREATE (Kreiraj) i na ekranu ćete imati sledeću sliku:
FlashCard Na lijevoj strani u koloni Question možete postaviti pojam/pitanje ili slično, odmah desno je ikonica zvučnika da bi mogli postaviti zvuk, pa onda i ikonica uz čiju pomoć možete umetnuti sličicu. Vjerujem da je lako. U desnoj kolini imate iste mogućnosti za postavljanje odgovora. Možete napraviti koliko želite takvih kartica. Ostaje vam da izaberete kategoriju u koju spadaju vaše karte, date kratak opis i naziv, pa da kliknete na Finish.

Velika stvar ovdje je da možete koristiti slike i dodati audio, omogućujući vam da stvarate resurse za sve predmete, prilagođene godinama i sposobnostima učenika. Iako vjerujem da ste odmah pomislili na osnovnu školu, ovaj resurs se i te kako može iskoristiti i u srednjoj školi. Ako ne vjerujete, proučite postojeće primjere. Kartice će se pred vašim učenicima pojavljivati slučajnim redosledom, s tim da ćete imati zapis koje su karte viđene, za koje nije pogođen odgovor. Ta informacija će se iskoristiti da se kartice na koje nije odgovoreno tačno, pojavljuju češće da bi učenici bili u prilici da zapamte odgovor. Postoje dva načina rada, odnosno tri. Prvi je Review kada vidite i jednu i drugu stranu kartice i služi za učenje. Drugi je Stady kad se radi recimo u paru, pa kad se da ogovor, drugi označava da li je tačan ili ne i treći način kad ogovor treba ukucati. Uvijek možete pogledati i statistiku u kojoj vidite broj pitanja, broj tačnih kao i netačnih odgovora uz procenat uspješnosti i vrijeme za koje je rezultat ostvaren. Ovaj rezultat naravno možete imati i na papiru.

Ostaje mi samo da vam poželim da što uspješnije iskoristite mogućnosti ovog alata, a kad ga prvi put iskoristite pohvalite se u komentarima. :)

Tags: , ,

Comments are closed.